Krasna si!…Potepanje ob izlivu Soče… - Mateja na poti.

nedelja, 16. april 2017

Krasna si!…Potepanje ob izlivu Soče…


Soča, mnogo let nazaj Gregorčičeva  muza, sedaj skozi leta navdušuje ljubitelje narave in vse ki premoremo vsaj en fotoaparat, saj ob njej preprosto ne moreš narediti slabe fotografije…res je Krasna!
Njen izvir se skriva nekje v Sloveniji, nam še “nepotepanem” delu. Joooj, ob vsakem pisanju dobim novo idejo, ki me mika, zelo! Hkrati pa žalostno ugotovim, da mi na leto hitro zmanjka prostih dni za potepanja in velikokrat se kakšna ideja prestavi na prihodnje leto.
Tokrat sta nas vreme in mejne razmere pregnale k zahodnim sosedom. Morja in sonca tam ne manjka, poleg Tržaškega zaliva pa si delimo še našo Krasno.
 IMG_6463 

























Torej izhodišče morskega napajanja pred plažo Monfalcone – Marina Julija, ki je mislim, da edina monfalconska urejena plaža. Urejena pa zelo, saj na obali ni tipičnega mivka/mulj peska, ampak umetno navožen prodnik. Lepše ali ne…vsekakor je voda posledično videti čistejša.
IMG_6455

Nekaj metrov naprej se že prične zaščiteno območje deltastega izliva Soče, Foce Dell’Isonzo. 

Nasipi ločujejo polja od morja, kanalov in bregov reke.  Vsakih nekaj metrov so stopnice, ki te vodijo do vedno novih prelepih in unikatnih razgledov. Povsod je polno rastja, ki te zaobjame v tunelu dreves in grmičevja. Vmes so na večih mestih postavljene opazovalnice ptic. Brez težav srečaš tudi kačo.
IMG_6460IMG_6456IMG_6461IMG_6466IMG_6469

IMG_6475IMG_6476
Ob kanalu so gosto postavljene bolj ali manj živeče kolibe na količkih. Nekaj kar ne vidiš povsod in burijo domišljijo. In čisto vsaka ima privezan čoln…za križarjenja po soških kanalih.
IMG_6482

Otok Cona.

Po osmih kilometrih dobro utrjene pohodno/kolesarske poti prispemo do zadnje postojanke, kjer je vhod v naravni rezervat. Tukaj se plača vstopnina za raznorazne ponudbe, oglede in opazovanja vse do rta na otoku “Cona”, ki ga do tedaj že velik del prekolesariš.
Pot nazaj smo ubrali čez podeželje, pod tuneli dreves in grmičevja.
IMG_6484
Na parkirišču pred Marino Julijo je bilo že vse živo. Ljudje v AD, avtomobilih, kolesarji in peš so pripravljali piknike…tudi take z žari na oglje. Zadišalo je po ….mmmmmm…
Spet en soški dan!
IMG_6487

Informacije:

  • Pot ob morju in kanalih vse do centra za obiskovalce – kolesarsko/pohodniška. Tudi tukaj se da videti večino lepot oz. vse opisane tukaj…brezplačno. Nazaj grede ali še naprej se da ubrati tudi malo po svoje.

  • parkirišče Marina Julija, brez oskrbe za AD
  •  
  • do Centra za obiskovalce se da tudi z avtom, a je škoda spregledat vse “soško”.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar. Odgovorim vam v najkrajšem možnem času.