Kako otrokom privoščiti nepozabne brezplačne počitnice? - Mateja na poti.

sobota, 22. julij 2017

Kako otrokom privoščiti nepozabne brezplačne počitnice?


Poletje je čas, ko po socialnih omrežjih pošiljamo fotografije dopustniških dni. Je pa tudi res, da marsikdo otrokom težko privošči dopust. Oziroma je splošno mnenje, da je edini dober dopust nekje na obali z All inclusive ponudbo?




Vedno večkrat tudi prebiram na socialnih omrežjih raznorazne prodorne zapise o tem, kako razvajeni so naši otroci, kako se ne znajdejo v svetu in naravi, da jih veselijo le e-gadgeti itn. In ker ni dobro nekaj samo prebrati in se s tem strinjati, sem branje pretvorila v izziv.

Igrajmo se tabornike!

S prijateljico Brigito sva se odločili, da peljeva najino otročad na taborjenje v naravo…tako kot sva tudi sami bili nekoč tabornici. Priprave so potekale tri tedne. Otroci so odkrili svoj film poletja - Gremo mi po svoje 1 in 2. Navdušenje je bilo nepopisno! Obe glavi družine sta priprave opazovali z visoko dvignjenimi obrvmi in sta se nato z veseljem priključila ter nas popeljala v stilu ameriškega “fishing trip” na pravo doživetje  v naravo.
In kaj smo počeli dva dni:

Postavljali smo šotor

Dogovorili smo se, da bomo sodelovali! Brez konfliktov in z zaposlitvijo vseh, nam je uspelo postaviti dve kupoli. Juhej!
IMG_20170721_104205
Opazovanje iz šotora

Kopanje v jezeru.

Naš tabor smo postavili ob jezeru Blaguš. To jezero ni predaleč od doma, pa tudi ne preblizu. Hkrati pa je lepo urejeno in ima tudi tuš na “plaži”.
Kopanje - jezero Blaguš

Sprehod okoli jezera

Opazovali smo ribe, kače, kačje pastirje, vodne drsalce, kobilice, čebele, trstiko,…

Ribolov

Sandi in Sašo sta poskrbela za vso potrebno ribiško opremo. Nekatera je v lasti že tretjo generacijo. Taborniški sosed Željko pa je poskrbel za ribiško nadgradnjo znanja, dobro družbo in odklenitev naše ribiške tekmovalnosti. In čeprav nismo ujeli skorajda nič, in se mi je ribištvo dosedaj zdelo res zzzzz, tokrat pa je pravzaprav bilo ves čas zabavno! Mislim, da predvsem zaradi družbe in ne želje po ribah. Najbolj so uživali otroci. Željko jim je predstavil kar štiri vrste sladkovodnih rib.
IMG_20170721_162449
Ribolov

Streljanje s fračo

Pri ribolovu je treba ribe prej nahranit. Podrobnosti ne vem in naj tako zaenkrat tudi ostane. V to področje se še ne nameravam poglobiti. Torej za hranjenje se uporabljajo prav super frače s katerim se strelja hrana kar daleč na jezero. Ne samo otrokom, tudi meni je bilo fajn “fračirat”.

Nabiranje dračja za večerni ogenj

V bližnjem gozdu smo nabrali dovolj dračja, da smo izvedli še dve večerni aktivnosti.

Priprava hrane in pomivanje posode

Vse kar smo pripravili smo brez gurmanske izbirčnosti in z največjo slastjo pojedli.
Kosilo na taborjenju

Kurjenje ognja

IMG_20170721_201100
Naš taborni ogenj

Pečenja krompirja v žerjavici

Krompir smo zavili v alu folijo in ga spekli. Bila je že noč. Z naglavnimi svetilkami smo ga s slastjo pojedli. Otroci se rekli, šeeee. Tudi Ela, ki doma krompirja največkrat ne je.
IMG_20170721_210438
Krompir pečen v žerjavici

Pečenje sladkornih penic

Tudi prava sladica ob ognju mora biti.

Spanje v šotoru

Najlažje in z najmanj težavami so zaspali otroci. Ostali smo že imeli težave s spalno podlago. Nekateri so čakali na nočni ribiški ulov, ki bi po nekem astrološkem preračunavnju bil najuspešnejši ravno ob dveh ponoči. Izkazalo se je, da napoved ni bila najbolj točna.

Jutranji razgled iz šotora ti polepša dan.

Pogled iz šotora - Blaguško jezero

Otroci so se igrali še družabne igre, se družili, pogovarjali, igrali,…odrasli, pa smo rekli kakšno po svoje.

Poiščite svoje jezero, saj to bi bile lahko tudi vaše najboljše zastonj počitnice!

Če vam je objava všeč, jo lahko delite naprej svojim prijateljem:)
V komentarje pa zapišite tudi svoj predlog lokacije, ki bo koristen nasvet drugim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar. Odgovorim vam v najkrajšem možnem času.