Po poteh Soške fronte - Zgodovinsko obarvan izlet - Mateja na poti.

nedelja, 16. julij 2017

Po poteh Soške fronte - Zgodovinsko obarvan izlet


Kmalu bo minilo sto let, kar se je ta grozota končala. Grozota, ki je pomorila preko 300.000 ljudi. Čeprav stoletje nazaj, je del naše zgodovine in pustila je sledi, sledi ki jih niti stoletni viharji, potresi in poplave niso prekrili.
Za cilj smo si torej izbrali dolino Soče, da nas ohladi in pove sto let staro zgodbo.

IMG_20170716_093506

V muzeju 1. svetovne vojne v Kobaridu je razstava, vredna vseh lovorik, pripoveduje zgodbo ljudi, vojakov. Fotografije in zapisi te ne pustijo, da bi muzej zapustil s praznim srcem.


IMG_20170715_155305

V muzeju smo si osvežili osnovno zgodovinsko znanje in se napotili naprej.

Muzej na prostem Kolovrat. 

Podobnih  muzejev je po teh hribih veliko in po obisku enega se zaveš obsega bitk in usode vojakov.
Na hrib je kar precejšen vzpon, saj se dvigneš iz nekje 240 nad 1000 metri nadmorske višine. Mi smo utrujeni od prelepega razgleda po dolini Soče zaspali in zjutraj krenili spočiti na pot.

Po poteh Soške fronte.


IMG_20170716_094454
IMG_20170716_094631

Povsod polno strelskih jarkov, kavern,  ki so ohranjene in si jih lahko ogledaš. Strelske line, prostori za havbice,… In če vse to povežeš z vsemi razstavljenimi fotografijami v muzeju v Kobaridu, se lahko zelo vživiš. S Sašom sva ves čas zmajevala z glavo in povešenimi očmi ter ponavljala “pa kaj si ti ja nor”…Vsi mi, moderna razvajena generacija, najverjetneje pozimi niti v modernih pogojih, kaj šele tedanjih, ne bi tukaj zdržali niti en dan.
Prav je, da si bi vsak ogledal tadva muzeja….da nas opomni, naj se to nikdar več ne ponovi.

IMG_20170716_104540

Pa da ne bi mislili, da nas je tukaj vse deprimiralo. Ne, to je le kot v opomin človeški kvaliteti - biti miroljuben. In spet, pohod med hribi in krasnimi razgledi zelo napolni človeka z energijo. Tokrat je pohod res nekaj posebnega, ni le zgodovinsko obarvan. Ves čas se sprehajaš med mejniki Slovenije in Italije, brez ovir za katere so se borili v preteklosti. Soča v dolini pa še vedno teče naprej.

Poglej še naše potepanje po izlivu Soče….TUKAJ!


Dobro je vedeti:
  • Na hrib in iz njega je 14% vzpon/spust, a je cesta dobro prevozna;
  • Pri informacijski hišici je le nekaj parkirišč, dovolj veliko parkirišče je oddaljeno le nekaj metrov naprej v smeri Tolmina...na levi strani:


  • Na vrh vozi tudi bus iz Kobarida;
  • vstopnine ni;
  • urejene so tudi mizice in klopi v senci…veliko priložnosti za piknik v naravi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar. Odgovorim vam v najkrajšem možnem času.