9 popotniških vtisov o Evii–Grčija–drugi del - Mateja na poti.

četrtek, 10. avgust 2017

9 popotniških vtisov o Evii–Grčija–drugi del

Naš dopust še vedno traja in prevozili smo že več kot polovico otoka. Zgodb in vtisov je kar in kar. Zaenkrat še nismo naleteli na nobeno turistično gnečo.


Na otoku ni turistične gneče

Res je! Dosedaj so počitniško zaprla vrata skorajda že vsa podjetja v Evropi, na otoku pa še vedno nobene gneče. Morda je krivo tudi to, da tukaj ni letališča? Po drugi strani, pa tudi od Aten ni dolga pot. Otok je dobro povezan s trajekti, prestolnica pa ima tudi most povezavo s kopnim. Voda tukaj je kristalno čista in plaže so prekrasne. Zakaj torej ni gneče? Kakorkoli, meni to zelo paše…sploh če na plaži kdajkoli dobiš tistih svojih nekaj arov in ne kvadratnega metra prostora.

62 vetrnih turbin

Evia velja za vetroven otok in na njem izkoriščajo energijo vetra. Na otoku je 62 veternih turbin razporejenih  po otoških gričih. Sprva delujejo zelo poživljajoče na neposeljenih vrhovih gričevnatega otoka, saj razbijejo tisto pustost. Ko pa se spustiš do morja in te “gledajo”izza bližnjega hriba za teboj….no, to me je malo srhljivo spomnilo na film Vstaja strojev.

IMG_20170807_185501

IMG_20170807_180310 (2)


Ela po grško pomeni “pridi sem”

Na eni izmed plaž smo se zapletli v pogovor s starejšo Grkinjo, ki je dolga leta delala na Dunaju. Ona nam je povedala za ta prevod in sedaj si lahko predstavljate situacijo na plaži, kjer jaz ves čas kličem svojo Elo.

Grki zelo radi zalivajo

Tukaj se z vodo ne varčuje. Veliko je je v vodnjakih, povečini je napeljana nad zemlji po črnih 1 colskih ceveh. Tukaj se zaliva vse noči, zalivajo tako močno, da voda potem že teče kar po cesti. Z vodo vsak dan operejo tudi pločnike. Pa je zato videti kaj bolj zalito/zeleno? Ne, zelenice so redke, povečini le v bolj turističnih resortih. Grkinje skrbno zalivajo tudi svoje lončnice in marsikatera bi dala vse za tradicinalni slovenski cvetoči balkon. Na splošno pa otok ni preveč suh, mnoga drevesa in grmi vseeno dajejo otoku zeleno barvo.

Fige

Fige rastejo skorajda v vsakem jarku. Več jih vidiš tukaj kot pa na Hrvaškem. Kljub temu pa si Grki v trgovini med sadjem najprej izberejo ravno fige. Pa saj podobno je pri nas z jabolki. Kilogram fig stane nekje 3-4€. Mi pa smo malo rabutali.

IMG_20170809_183223

Grški paradižnik

Medtem ko na italijanskih tržnicah in trgovinah najdeš vsaj deset vrst paradižnika je tukaj glavni le eden. Sočen, okrogel in za dve pesti velik paradižnik. Ta je najboljši za grško solato in vse musake ter omake. In v tej vročini tako ali tako ne paše nič drugega kot grška solata.

IMG_7898 (2)

Območje NO CAMPING

IMG_7826 (2)

Približno tako zgleda tam, kjer je postavljen znak prepovedano kampiranje. Pa ne, da bi pravilo kršili tuji turisti. Tukaj so turisti kršitelji Grki. Vmes smo se jim pridružili tudi mi. Na eni plaži smo naleteli na pravo grško naselje in takoj pri parkiranju k nam priteče ogromen" “ata Grk”. Izpod gostih nizko spuščenih obrvi in z resnostjo na obrazu vpraša: Italiano? Ko mu povemo, da smo Slovenci, se takoj nasmeji, objame Saša in me potreplja po ramenih. Nekdo nam odparkira svoj avto in sprosti mesto takoj ob obali. I LOVE GREECE!

IMG_7821 (2)

Dostava na plažo

Ker se tukaj tako rado kampira, je potreba po vsakodnevni sveži hrani velika. Na plaže se vsakodnevno pripeljejo kombiji, ki prodajajo svež kruh in pekovske izdelke, sveže ribe in sveže sadje ter zelenjavo. Veliko stojnic z zelenjavo in sadjem je tudi ob cestah. Tiste manjše imajo res zelo ugodne cene. Ob manj prometnih cestah dobiš zelenjavo tudi naravnost iz vrta.

Grki in postava

Tukaj ne bi preveč razglabljala, saj čevlje sodi naj le kopitar…morda le to, da so povečini trebušate oblike in zato moje posedanje po plaži ni povzročalo manjvrednostnih kompleksov. Pa še to…blondink in blondincev ni ali pa so ZELO redki.

Dlje sem tukaj, bolj mi je všeč in če se vrnem na začetek svoje objave: Res ne razumem zakaj tukaj ni turistične gneče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar. Odgovorim vam v najkrajšem možnem času.